Jäppilä

Ote karjankasvattajan päiväkirjasta eilen illalla n. klo 18 06.11.2015  |  Kommentointi on suljettu

 

Paimenpoika.

Oli pimeää. Otin taskulampun, kävelin pihan poikki. Tarkoituksena mennä tarkastamaan oliko sonnilaumalla tarpeeksi rehua, vai vaativatko täydennystä. Päivä oli ollut pitkä, olinhan koko valoisan ajan ollut Otavan opistolla puhumaan oppimassa.

Tiirailin lampun valossa ja löysin sonnipojat ihan veräjän vieressä pötköttelemässä. Nostin reilusti vasenta jalkaa, omasta mielestäni reilusti, ja aloitin saksihypyn veräjälankojen yli. Juuri silloin kumpparin kantapää ottaa kiinni ylälankaan, joka viruu vinkuen alsapäin ja – sitten vauhdilla tuplaten ylöspäin tavoittaen kriittisen pisteen jalkojen välissä, niin siellä. Yhden tällin kestää, se menee säikähtäessä mutta toinen muuttuu kihelmöinnistä pakotukseksi ja huudossa ylä äänet tulevat paremmin esille. Taskulamppu tippui käsistä ja hetki sitten makuulla oleva sonnilauma säikähti minun äänekästä tiputanssia ja pakenee paikalta.

Paimenpoika olli, jonka tehtävä on tietyn välein sylkäistä aitalankaan muutama kilovoltti ja pitää karja laitumen puolella, muistutti isäntää siitä olisiko seutuopiston ukkojumppa sittenkään pahasta.

Tässä kohtaa tajunnan palatessa, paatos muuttuu päätökseksi ja tiedän mistä huomenna Teille puhun.

Näytän valoa sonnien meno suuntaan ja näen lauman pysähtyneen sadan metrin päähän ja tarkkailevan minua. Pienemmät sonnit tarkkailevat isoa siitossonnia, johtajaa. Tämä on se preeriakoira, jota pienemmät seuraa ja saavat siitä turvallisuuden tunnetta yhteisöön. Vaan ei kerennyt sonnien kämmenet ja jalkapohjat hikoamaan sen verran nopea oli lähtö lipettiin.

Huutelin sonnipoikia tutulla pruit, pruit-huudolla ja sain lauman palaamaan ympärilleni.
Siinä ne, ihan varmasti, vahingon iloisina katseli vieläkin vääntelehtivää isäntäänsä.
Ainut iloni oli, ettei kukaan muu nähdyt kuin ammuut, kuulemisesta en ole yhtä varma.

Eetos, paatos ja logos ovat sonnien nimilistan kärjessä kun niiden aika tulee.

Eilen oli fläppitaululla kysymys, miksi tämä pitää kertoa? Oli PAKOTTAVA tarve.

Kevätvasikka on Metku 01.05.2015  |  Kommentointi on suljettu

Hyvätuulen kevätvasikkakilpailu on päättynyt. Hyvätuuli kevätvasikka

Kevätvasikan nimeksi äänestettiin METKU.

Nimen ehdottaja eli Metkun kummi on Heli Erola Parkanosta. Hän voittaa Hyvätuulen Hyvinvointipaketin Matinvuoressa.

Äänet jakautuivat nimiehdotuksille seuraavasti: Metku 30%, Juutti 29%, Haitekki 23%, Suffeli 10%, Aava 6% ja Elvis 2%.

Kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken arvottiin 6 kpl 20 € Hyvätuuli Highland-lahjakortteja. Arpaonni suosi seuraavia henkilöitä: Anu Väänänen Suonenjoelta, Paula Haapasaari Ylivieskasta, Nina Heikkilä Lahdesta, Liisa Syväsalmi Espoosta, Jesse Sjelvgren Tampereelta ja Kirsi Järvinen Kauttualta.

Onnittelu voittajille!

Kutsu keskustelutilaisuuteen 24.02.2015  |  Kommentointi on suljettu

Tervetuloa keskustelemaan suoramyynnistä, maataloudesta, haikuista, lihasta, ja laidunnuksesta Hyvätuuli Highland –myymälään lauantaina 21.3.2015, klo 12-14.00.

Keskustelutilaisuus liittyy tutkimukseen, jossa tarkastellaan mitä kuluttajat hakevat ja saavat hankkiessaan lihaa suoramyynnin kautta. Tutkimuksen tavoitteena on eritellä suoramyyntiin liittyviä lisäarvoja ja pohtia mitä niiden luominen ja ylläpitäminen vaatii kuluttajilta ja tuottajilta. Tutkimustuloksia hyödynnetään suoramyynnin kehittämisessä. Tulokset tuottavat myös tietoa ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin liittyvien arvojen tuotteistamisesta.

Tutkimusaineisto kerätään ryhmähaastattelujen avulla kolmelta erilaiselta suoramyyntiä harjoittavalta tilalta. Ryhmähaastattelussa keskustelemme seuraavista teemoista:

1. Milloin ja miten hankit ensimmäinen kerran lihaa Hyvätuuli Highland- tilalta?
2. Kuinka usein hankit lihaa suoramyynnin kautta: osuus lihankäytöstä?
3. Miksi hankit lihaa suoramyynnin kautta: mikä tärkeää?
4. Mikä hankalaa, mitä esteitä?
5. Mikä merkitys suoramyynnillä on laajemmin?
6. Mitä mieltä olisit luonnonlaidunliha-sertifikaatista?

Rento keskustelutilaisuus kestää noin kaksi tuntia ja siihen osallistuu 6-8 henkilöä. Kaikkien osallistujien kesken arvomme yhden paketin Hyvätuuli Highlandin tuotteita.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitoksen maisterintutkielmana ja niitä hyödynnetään myös Minna Kaljosen (Suomen ympäristökeskus) laidunlihan tuotteistamista koskevassa tutkimuksessa. Osallistuvien tilojen lisäksi teemme yhteistyötä Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistyksen kanssa. Tutkimukseen osallistujien henkilöllisyys ei ole tunnistettavissa tutkimusjulkaisuissa.

Jos haluat osallistua tutkimukseen, ilmoita siitä Iida Viholaiselle pe 6.3.2015 mennessä (yhteystiedot alla). Vastaan mielelläni tutkimusta koskeviin lisäkysymyksiin.

Ystävällisin terveisin,

Iida Viholainen
Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos
040 841 2551
etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Outi ja Heikki 07.01.2015  |  Kommentointi on suljettu

Outi ja Heikki

Heikki kaatoi aamukahvia kuppiin ja meni parvekkeelle. Raikasta syysilmaa oli mukava hengittää. Myyntiedustajan työ kansainvälisessä yhtiössä oli stessaavaa ja Heikin yöunet oli katkonaisia. Vaimo Outi nukkui vielä, vuorotyö teki hänelle oman rytminsä. Yt-neuvottelut olivat molempien yhtiöissä arkipäivää. Heikin mieleen palautui kun lapsuuden ystävä Jyke oli soittanut toissa iltana, hänellä oli 70 ha. viljatila. Jyke oli huolissaan tilan kannattavuudesta, työt kerkesi hyvin hoitamaan mutta tuloja saisi tulla enemmän. Seuraavalla ohjelmakaudella pitäisi olla nurmea tiettyala, mutta mihin nurmisadon saisi myytyä, harmitteli Jyke. Vankkaa viljanviljelyaluella kun oltiin.

Outi mietti myös Jyken huolia. Maatilalla kasvaneena hän tunsi työn ja sen tuoman vapauden ja sitovuuden. Hän etsi netistä erilaisia maaseutu sivuja. Maallemuutto.fi sivun vasemmassa laidassa oli mielenkiintoinen linkki, ranchising.fi. Nopea tutustuminen sivuihin kertoi, miten ylämaankarjan kasvattaminen, yhteistyö ja työnvuorottelu oli mahdollista. Näin toimii mm. Hyvätuuli Highland Jäppilässä. Kolme tilaa toimii tiiviisä yhteistyössä ja töiden hoitovastuu on viikon kerrallaan. Sivulla kerrotaan myös, että maatiloja ei tarvitse olla kaikilla, vaan osaamisen voi tuoda vaikka myynnin ammattilainen tilan suoramyymälässä. Nyt alkoi Outin ajatus kulkemaan. Näin voitaisiin yhdistää vanhempieni omistama kotitilani, jossa isäni oli valmis antamaan vastuun jo nuoremmille, sekä Jyken tila ja Heikin myyntiosaaminen!
Hyvätuuli Highlandin Esko Rissanen kertoi puhelimessa asioita tarkemmin ja niin sovittiin aika esiselvityksen tekemiseen. Sevityksessä kartoitetaan mitä olemassa olevaa pystytään hyödyntämään ja mitkä on kenenkin vahvuudet. Esiselvityksen hinta on 1850 euroa, mikäli selvitys johtaa sopimukseen hyvitetään se ensimmäisen vuoden maksusta.
Työ tekijäänsä neuvoo, mutta Ranchisingin kanssa pääset heti alkuun!

Matti Kauhanen

Mainosvideo 22.10.2014  |  Ei kommentteja

Olemme tuottaneet mainosvideon yhteistyössä Luomuinstituutin toimijoiden kanssa.
Lue koko juttu »

Kehittämisehdotuksia luomu-säädöksiin 14.09.2014  |  Ei kommentteja

Komission uuden luomuasetusluonnoksen yhtenä tavoitteena on vastata luomutuotannon määrän kasvamiseen. Yhtenä keinona on vaatimus maatilan koko tuotannon luonnonmukaisuudesta. Jos tilan pellot ovat luomussa, tulisi tilan eläintuotannon myös kuulua luomuvalvontaan.

Luomulihantuottajana näen linjauksen siinä mielessä oikeana, ettei tavanomaisen karjatuotannon kannattavuutta tulisi tukea luomutuen kautta.

Kuitenkin luomuviljely soveltuu erittäin hyvin karjatuotannon yhteyteen. Ravinteiden kierrättäminen nurmilta karjan kautta rahakasveille on yksi luomun lähtökohdista. Jos tilan olosuhteet eivät sovellu luomueläintuotantoon, kokotilan vaatimus rajoittaa myös myyntikasvien luomutuotantoa. Tulevaisuudessa kaikkia keinoja ravinteiden kierrätyksen tehostamiseksi tulisi kehittää ja tässä luomu-tuotanto on yksi kehitettävä toimintamalli. Lue koko juttu »

Jalostussonnit hommiin! 12.07.2014  |  Kommentointi on suljettu

Ylämaankarjatiloilla vasikoiden syntyminen ajoitetaan kevääseen. Alkukesästä ruoho on kaikkein ravitsevimmillaan, joten vasikat kasvavat nopeasti ja ehtivät vahvistua ennen seuraavaa talvea.

Tässä video sonnimme työkauden aloituksesta.
Lue koko juttu »

Uusi luomukorvausjärjestelmä ensi vuodesta alkaen 06.07.2014  |  Ei kommentteja

Julkaistu Pihvikarjalehti 2/2014

Hallitus hyväksyi 24.4. esityksen Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelmaksi 2014-2020.

Esitys on nyt komission hyväksyttävänä. Tavoitteena on saada ohjelma hyväksytyksi syksyn 2014 aikana, jolloin sen soveltaminen alkaisi ensi vuonna.

Muutokset ovat vielä mahdollisia. Lue koko juttu »