Kyläimmeisen lihakeitto

  • 600 g haikun keittolihaa
  • 1,5 l siivilöityä luista keitettyä lientä
  • 1 pieni sipuli
  • 1 salottisipuli
  • 1 – 1,5 tl suolaa
  • 10 kpl maustepippureita
  • 5 kpl valkopippuria
  • 5 kpl mustapippuria
  • 2 tl välimeren suolatonta yrttiseosta (Meiran)
  • 2 porkkanaa
  • 1/4 lanttua
  • 1 palsternakka (n. 150 gr)
  • pala juuriselleriä (n. 100 gr)
  • 4 – 5 perunaa
  • pala purjosipulia
  • 1 nippu persiljaa
  • madeira-viiniä

Lihaliemeen:

  • n. 5 kg haikun luita

Lihaliemen valmistus

Laita luut isoon kattilaan kiehumaan siten, että ne jäävät veden pinnan alle. Ydinluita kuuluu olla mukana. Luita keitetään 2-3 tuntia. Liemi vain paranee ja menee kasaan paremmin jos aikaa lisätään. Vaahto kerätään pois ja liemi siivilöidään. Liemi pakastetaan keitto- ja kastikepohjaksi.

Keiton valmistus

Huuhdo liha kylmällä vedellä nopeasti. Laita se kokonaisena haaleaan luista keitettyyn liemeen ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori pinnalta vaahto pois. Lisää hienonnetut sipulit ja mausteet. Liha saa kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla n. 2-2,5 tuntia. Leikkaa keitetty liha pieniksi kuutioiksi ja siivilöi liemi.

Kuoritut ja puhdistetut kasvikset (porkkana, lanttu, palsternakka ja juuriselleri) paloitellaan pieniksi kuutioiksi ja lisätään liemeen. Kasviksia keitetään n. 15 min. puolikypsiksi. Lisätään lohkotut kuoritut perunat ja viipaloitu purjo. Keitetään kunnes perunat ovat kypsät n. 20 min. Lihakuutiot lisätään keittoon ja tarpeen mukaan lisätään lientä. Lopuksi lorautetaan tilkka madeiraa syventämään keiton makua.

Viimeiseksi nippu tuoretta persiljaa keiton pinnalle.

Resepti: Kyläimmeinen Leena Maaninen



Comments are closed.



« Mene takaisin edelliselle sivulle