Anne huusi, että haikkusonnit tepastelee pihan poikki kylälle päin. Jaakko oli juossut ikkunaan ihmettelemään ja todennut, että ei tuo tepastelulta näytä kun karvat hulmuten painavat menemään. Lue koko juttu »
Jäppilä
Laatu korvaa määrän maataloudessa
Julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden vierasyliönä 22.2.2013
Euron tie kuluttajalta viljelijälle on nykyisellään pitkä ja kallis. Välissä on kauppa käsittämättömine investointeineen, suurine kuluineen ja korkeine kannattavuusvaatimuksineen, jalostava teollisuus niin ikään korkeine kuluineen ja vielä jokaisessa välissä kalliit kuljetukset. Maatalouselinkeinon vaikuttamismahdollisuus näihin rakenteisiin on vähäinen ja yksittäisellä tilalla sitä ei ole lainkaan.
Kun maataloudessa tavoitellaan kannattavuutta, elintarvikeketjun muissa portaissa tavoite on siirtynyt voiton maksimointiin. Tämä on johtanut vinoumaan; tuottajan osuus ketjun tuotosta pienenee jatkuvasti. Lue koko juttu »
Luomun ja lähiruoan haasteet
Kirjoitus on julkaistu useamman Väli-Suomen Sanomalehden mielipide-palstalla tammikuussa 2013
Suomen hallitus hyväksyi 9.1.2013 linjauksen luomutuotannon määrän merkittävästä lisäämisestä, lähiruoan tuotannon monipuolistamisesta ja pienimuotoisen elintarvikejalostuksen mahdollisuuksien parantamisesta. Hallinnossa toimeen käydään lähi- ja luomuruoan kehittämisohjelmien kautta. Lue koko juttu »
Myymälä LED-valojen aikaan
Hyvätuuli Highland-myymälässä siirryttiin niin sisä- kuin ulkovalaistuksessa pelkästään led-valojen käyttöön. Lue koko juttu »
Yritystä
Olipa kerran isäntä, joka tuvassa kiikkutuolissa istuskeli ja katseli ikkunasta navetalle päin. Näin oli päivät kuluneet vuodesta toiseen. Siinä kiikuttelun lomassa hän mietti, miten joku voi saada idean navettareissulla? Navetassa kun oli aina hirmu kiire, työ samaa, toistuen. Matkakin navetalle oli verrattain lyhyt, muutama kymmenen metriä. Höh, mitä sitä nyt siinä ajassa, tuumasi isäntä. Mutta jos matka olisi pitempi, siinä kerkeäisi paremmin saada aikaan idean! Niinpä isäntä päätti kiertää tuvan kolme kertaa ympäri ennen navetalle lähtöä.
Matti Kauhanen
Uusi ajattelu voi olla maatilojen elinehto
Kirjoitus on julkaistu hieman lyhennettynä Helsingin Sanomien pääkirjoitusten Vieraskynä-palstalla 2.1.2013.
Maatalous, erityisesti lihantuotanto on kriisissä. Kustannukset nousevat vääjäämättä niin tuottajilla kuin koko jalostusketjussa. Koska raha liikkuu ketjussa päinvastaiseen suuntaan, on ketjun loppupäässä kulujen kattaminen kenties helpompaa. Viljelijälle jää käteen vain jakojäännös, jos sitäkään. Kuinka tähän pisteeseen on tultu? Lue koko juttu »
Tuoteinfo: Highland nakki
Lihaisa nakki.
Pakkauskoko:
- 12-20 kpl/pakkaus
- 360-660 g/pakkaus
Sisältö:
- Highland-naudanliha 68%
- Sianliha
- Vesi
- Suola 1,8%
- Luonnonmausteet
- Luontaiset aromit
- Stabilointiaineet E450, E451, E452
- Hapettumisenestoaine E316
- Säilöntäaine E250
Lihapitoisuus 85%
Rasvaa keskimäärin 20%
Säilytys:
- Säilytys alle +6 C
- Säilyvyys 4 vk valistuspäivästä
Valmistus ja käyttö:
Valmista:
- Paistamalla
- Grillaamalla
»Hae makkarareseptejä
Tilinpäätös
On taas se aika vuodesta. Kuitit kasaan ja yhteistyötilojen kesken tilit tasaukseen. Kun kenkälaatikkoon säilötyistä kuiteista ei tasattavia laskelmia saa, on tilit tehtävä ajallaan, oikeastaan vähän ennakoiden. Onneksi vaimo hoitaa asiassa sen työläämmän puolen, mapittamisen ja kirjaamisen, tiliöimisestä ja myymälän kassan täsmäytyksestä sen sijaan keskustellaan joskus kuuluvastikin. Lue koko juttu »